Thursday, April 12, 2018

БАЈКА О ОГЊЕНУ


АУТОР: АЛЕКСАНДАР П.

Био једном један цар који је имао сина Огњена. Једног дана пође Огњен да јаше свога коња. Јашући, он тако наиђе на једну велику и мрачну пећину. Не слутећи шта све може да се деси, Огњен уђе унутра.

Већ је био дубоко у пећини, кад одједном угледа страшног дива који је спавао поред ватре. Мало даље стајао је кавез у којем је била принцеза. Огњен је хтео да убије дива мачем, али див се пробудио и ударио га толико снажно, да се онесвестио. 

Док је Огњен лежао онесвешћен, див је узео кавез и побегао. Огњен се пробудио и потражио чаробњака који би му помогао да победи дива. Чаробњак му је дао прстен, са којим ударац јунака постане јачи.

Огњен је пошао да тражи дива. Тражио га је и тражио, на ливадама, у шумама, у другим пећинама, и, кад је већ изгубио наду да ће га пронаћи, угледа дива како се пење на високу планину. Он одмах усмери коња према тој планини.

Кад се попео, запрети диву:
- Скочи, или ћу те ударити!

Див се на то насмеје и рече:
- Хајде, удари, ја сам велик као ова планина. Нећу се ни помаћи!

Огњен га удари, а див падне са планине као крушка у провалију. Огњен затим ослободи принцезу,  и, заљубивши се у њу, одлучи да је ожени, па су живели срећно до краја живота. 


No comments:

Post a Comment